TESLA
MUSKBESÖK I KINA ÖPPNAR FÖR FSD, AKTIEN UPP I FÖRHANDELN (Direkt)

2024-04-29 11:37

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tesla närmar sig en lansering av bolagets avancerade körningsassistent FSD i Kina. Detta ska ske genom ett samarbete med kinesiska Baidu, som ska stå för kart- och navigationsfunktioner.

Det rapporterar flera medier på måndagen.

Avtalet med Baidu har kommit till stånd efter att Teslas grundare och vd Elon Musk under den gångna helgen gjort ett oaviserat besök i Kina i syfte att få till ett godkännande av bolagets så kallade autopilotfunktioner i landet, som är Teslas näst största marknad.

Under sitt besök i Kina träffade Elon Musk bland andra Kinas premiärminister Li Qiang. En kinesisk bilorganisation uppgav på söndagen enligt Reuters att Teslas bilmodeller 3 och Y finns bland dem som har testats och då befunnits efterleva Kinas datasäkerhetskrav. Just datasäkerhetskraven har varit ett av de avgörande skälen till att Tesla ännu inte har kunnat erbjuda FSD i Kina.

"Om Musk lyckas få Pekings tillåtelse att utomlands överföra data som samlats in i Kina skulle det vara en 'game changer' för att accelerera uppträningen av bolagets algoritmer för dess självkörningsteknik globalt", skriver Wedbush analytiker Dan Ives i en kommentar enligt Reuters.

FSD, som funnits tillgängligt i USA sedan 2020, kräver fortfarande att föraren aktivt kör Teslabilen och det är alltså ännu inte frågan om ett fullständigt självkörande fordon.

Tesla steg på måndagen i den tidiga amerikanska förhandeln. Omkring klockan 11.30 var aktien upp 7,3 procent.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Tesla - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -