RÄNTOR/VALUTOR
RÄNTOR NED, STARKARE YEN EFTER INTERVENTION (Direkt)

2024-04-29 16:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska och amerikanska räntor handlades något lägre under måndagen jämfört med svensk stängning i fredags, både två- och tioårsräntor var ned 1-2 punkter. Den amerikanska tioåringen var ned med 2 punkter till 4,65 procent. Euron var i stort sett oförändrad mot både kronan och dollarn.

EU:s konjunkturbarometer visade att den samlade konfidensindikatorn, ESI, för euroländerna sjönk till 95,6 i april, jämfört med 96,2 föregående månad. Bland de större ekonomierna försämrades läget betydligt i Frankrike och till viss del i Italien, men förbättrades i Spanien, Tyskland och Polen.

Capital Economics såg detta som en påminnelse om att ekonomin i euroområdet är fortsatt svag.

Preliminär tysk KPI-inflation var oförändrad på 2,2 procent i april jämfört med i mars, väntat var 2,3 procent. Kärn-KPI-inflationen (exklusive livsmedel och energi) sjönk till 3,0 procent i april, från 3,3 procent.

Den nedåtgående trenden i tysk inflation har observerats under halvtannat år, men kan nu ha bromsat in.

Den primära anledningen bedöms enligt Commerzbank vara att energi- och matpriserna sjönk marginellt eller till och med steg lite jämfört med tidigare år.

"Inflationstakten kommer sannolikt att stiga igen under de kommande månaderna", skrev de, och den viktigaste faktorn som driver utvecklingen är i vilken utsträckning tyska företag kan föra över de högre lönekostnaderna på sina kunder.

Svensk BNP-indikator för första kvartalet visade att BNP sjönk 0,1 procent under första kvartalet jämfört med föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal föregående år sjönk BNP 1,1 procent. Väntat var att BNP hade ökat med 0,2 procent.

I mars sjönk Sveriges BNP 0,3 procent jämfört med föregående månad och minskade 1,1 procent jämfört med samma månad föregående år.

Filip Andersson, analyschef för Danske Bank Sverige, sade till Nyhetsbyrån Direkt att de trots den svagare BNP-indikatorn ser positivt på utvecklingen för andra kvartalet och hänvisade till Konjunkturinstitutets barometer.

De tror fortsatt på en första räntesänkning från Riksbanken i juni och enligt Andersson ligger BNP-indikatorn i linje med Riksbankens egen prognos. Han tror snarare att andra faktorer påverkar Riksbankens beslut, som när Fed väljer att sänka räntan. Detta kan ha en effekt på kronan.

Japanska räntor handlades sidledes medan yenen handlades kring 156:70-nivån mot dollarn.

Under förmiddagen såg den japanska yenen en snabb förstärkning mot dollarn efter en drastisk försvagning till 160-nivån, något som flera bedömare trodde berodde på en intervention i valutamarknaden.

Den japanska regeringens främste talesperson i valutafrågor, vice finansminister Masatu Kanda, sade på måndagen att de japanska myndigheterna alltid är, alla dagar på året, redo att agera på valutamarknaden vid behov, men avböjde att kommentera om de intervenerat eller inte.

Enligt Takahide Kiuchi på Nomura, är en förstärkning med 4 yen på en timme inget som förekommer i normal handel.

Men Kanda sade samtidigt att utvecklingen på valutamarknaden varit "spekulativ, snabb och onormal", och att de skador detta orsakar på ekonomin inte är något som de kan förbise och att de kommer att fortsätta att vidta lämpliga åtgärder mot överdrivna rörelser, ingen specifik nivå för yenen anges.

Dow Jones uppgav att japanska myndigheter intervenerat genom att köpa yen, enligt källor bekanta med saken.

Tokyo höll helgstängt under måndagen, något som bidrog till tunnare likviditet och gjorde att centralbanken kan ha en större inverkan på yenen, sade Derek Halpenny, chef på MUFG, till WSJ.

Effekterna tros vara kortlivade trots ett ingripande, på grund av divergens i räntorna mellan USA och Japan.

Det kommer att gå att utläsa i data huruvida det varit en intervention i slutet av maj.

Elvira Haradinaj +46 8 5191 7931

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -