POLITIK
(S) FÖRESLÅR "DUBBLAT" ANSLAG TILL SJUKVÅRDEN -DAMBERG (Direkt)

2024-04-29 10:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Socialdemokraterna föreslår i sin skuggvårbudget bland annat att anslagen till sjukvården "dubblas" jämfört med regeringens förslag och att studiestödet för gymnasieelever förlängs med två månader, över sommaren, för att stötta barnfamiljerna.

Det sade Mikael Damberg, Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, vid en pressträff på måndagen där han presenterade partiets vårbudgetmotion.

Han sade att de "sätter fokus på de stora samhällsproblemen som riskerar att splittra vårt land".

"Det finns ett tydligt alternativ till regeringens passivitet", sade han.

Socialdemokraterna har i sin vårbudgetmotion fyra prioriteringar - långsiktighet för sjukvården, stabilitet för hushållen, insatser för att stoppa nyrekryteringen och få stopp på gängvåldet "här och nu" samt handlingskraft för att skapa tillväxt och vända byggkrisen, bland annat en platsgaranti för bygglärlingar.

Damberg hävdade att regeringen försatt Sverige i en nationell sjukvårdskris.

"Det här är en kris som är hemmakokt och som slår stenhårt mot svenska folket", enligt S-företrädaren, som tillade att eftersom regeringen inget gör så "rullar denna kris vidare".

Därför föreslår de att regeringens tillskott till sjukvården "dubblas", till 12 miljarder kronor (regeringen har anslagit 6 miljarder kronor extra).

För att stötta barnfamiljerna föreslår Socialdemokraterna att gymnasieelever får två extra utbetalningar av studiebidraget, så det förlängs över sommaren, och att det extra bostadsbidraget blir permanent.

Beträffande gängkriminaliteten har S tidigare aviserat ett förslag om att punktmarkera unga på väg in i kriminalitet, till en beräknad kostnad på 700 miljoner kronor, och lika mycket pengar till kommunerna för "ett meningsfullt sommarlov".

Han lyfte fram att Socialdemokraternas i sin höstbudget bland annat föreslog statliga byggkrediter och en rot-reform som skulle kunnat få byggandet att öka och färre arbetslösa.

Mikael Damberg konstaterade att SCB-statistik nu på morgonen visade att svensk ekonomi haft ytterligare ett kvartal med negativ tillväxt i Sverige och att en viktig faktor är krisen i byggsektorn.

Han framhöll att Socialdemokraterna finansierar sina reformer.

"Vår huvudsakliga finansiering är en skatt på bankernas övervinster", sade han. Den beräknas kunna ha gett 8,3 miljarder kronor under resten av 2024.

På en fråga om hur Socialdemokraterna ser på arbetstidsförkortning, en fråga som LO driver, sade Mikael Damberg att "de inte landat i något beslut" och att "det är en komplex fråga".

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -