Apple
Apples IpadOS omfattas av EU:s Digital Markets Act - ses som 'gatekeeper' (Finwire)

2024-04-29 14:09

Efter en utredning som tagit nästan åtta månader har EU-kommissionen kommit fram till att teknikjätten Apples operativsystem för Ipad, IpadOS, kan anses ha tillräcklig marknadsdominans för att tituleras som en "gatekeeper" och därmed få striktare reglering enligt Digital Markets Act. Det framgår av ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

"Baserat på resultaten av undersökningen drog kommissionen slutsatsen att iPadOS utgör en viktig inkörsport för företagsanvändare att nå slutanvändare och att Apple har en etablerad och varaktig ställning med avseende iPadOS. Apple har nu sex månader på sig att säkerställa full efterlevnad av DMA-skyldigheterna när det gäller iPadOS", skriver kommissionen.

Operativsystemet IpadOS kommer nu att behöva följa ett brett spektrum av regler under DMA, som bland annat gör det möjligt för användare i Europa att ladda ner appar utanför Apples appbutik Appstore och avinstallera förinstallerade appar på Ipads.

Ifall Apple misslyckas med att leva upp till regelverket kan bolaget komma att få böter på upp till 10 procent av den globala omsättningen, eller upp till 20 procent för upprepade överträdelser.

"Lagen om digitala marknader är ett dynamiskt verktyg som gör det möjligt för oss att hantera verkligheten på de digitala marknaderna. Idag har vi fört in Apples iPadOS i tillämpningsområdet för DMA-skyldigheterna. Vår marknadsundersökning visade att iPadOS, trots att den inte når upp till tröskelvärdena, utgör en viktig inkörsport som många företag är beroende av för att nå sina kunder. Dagens beslut kommer att säkerställa att rättvisa och konkurrensmöjligheter bevaras även på denna plattform, utöver de 22 andra tjänster som vi utsåg i september förra året. Apple har sex månader på sig att göra iPadOS förenligt med DMA", skriver Margrethe Vestager.

Nils Lolk
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Apple - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -