Börsen på plus, Ericsson backar

Börsen Stockholmsbörsen handlades försiktigt upp på måndagen. Ratos var en vinnare efter sin rapport för det första kvartalet.

Vid klockan 13.15 hade OMXS30 stigit 0,3 procent till 2.565 och aktier för 6,1 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna var index i London upp omkring en halv procent medan index i Paris och Frankfurt höll sig runt nollstrecket.

Bland storbolagen på OMXS30 återfanns Ericsson i botten medan Boliden och SKF toppade indexet.

SKF handlades upp omkring 1,5 procent med stöd av en mängd riktkurshöjningar från bland annat Pareto, Danske Bank, Kepler Cheuvreux, Deutsche Bank och Nordea.

Boliden, som handlats volatilt den senaste tiden, var upp drygt 2 procent, i symbios med stigande metallpriser på råvarumarknaden.

Vidare bland de positiva kursreaktionerna var Electrolux upp omkring 2 procent. Handelsbanken har höjt sin kortsiktiga rekommendation på Electrolux, på tre månaders sikt, till köp från behåll.

I botten av indexet återfanns Ericsson, vars aktie var ned 2,1 procent.

Evolution, vars aktie handlades utan rätt till utdelning om 2:65 euro per aktie motsvarande ungefär 31 kronor, backade 2,3 procent eller 28:50 kronor.

På rapportfronten var det desto lugnare på måndagen.

Ett undantag var Ratos, vars justerade ebita-resultat ökade till 359 miljoner kronor från 324 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Omsättningen var i det närmaste oförändrad. Investmentbolaget har fått en bra start på 2024 och har en stark position finansiellt, något som ger förutsättningar för ökad lönsamhet och högre kapitalavkastning. Aktien avancerade 8,2 procent.

Fingerprint Cards avser genomföra en delvis garanterad företrädesemission av B-aktier om upp till cirka 310 miljoner kronor. Meddelandet ackompanjerades även med preliminära siffror för det första kvartalet 2024. Rörelseresultatet i kvartalet låg enligt siffrorna kvar vid en förlust på omkring 75 miljoner kronor medan omsättningen ökade till cirka 146 miljoner kronor (117). Aktien rasade 43 procent.

En utredning hos Bravida visar på avsiktlig överfakturering vid en av elva avdelningar som haft Region Skåne som uppdragsgivare. Aktien sågs upp 2,5 procent.

Africa Energy, ett olje- och gasbolag verksamt i Sydafrika steg omkring 16 procent efter att Sydafrikanska myndigheter publicerat en "Gas Master Plan", en strategi som syftar till att utnyttja naturgasresurser i landet.

Svolder har fått en köprekommendation av Dagens industri under vinjetten "veckans aktie." Den som vill investera i lönsamma och utdelande små och medelstora bolag, men vill slippa fondernas höga avgifter har ett alternativ i Svolder som ger aktiv förvaltning till indexpris, skriver tidningen. Aktien stärktes 4,6 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -